מסעות אברהם בארץ כנען

אברהם אבינו, ראשון האבות הבאים לארץ, עובר במסלולו דרך ערים מרכזיות, שיתפסו מקום משמעותי ביותר בתולדות ישראל בעתיד. נתבונן במסלול זה וננסה להראות, כדברי הרמב"ן, כי הוא מהווה דגם לדורות הבאים.
1. הרקע הגאוגרפי
התורה אינה מפרטת היכן נכנס אברהם לארץ. ואולם, מסתבר הדבר שבבואו מחרן חוצה אברהם את הירדן באזור גשר אדם של היום, שהיווה במהלך הדורות נקודת מעבר מרכזית בין עבר הירדן המזרחי לבין עברו המערבי באזור זה.[1] משם עולה אברהם, ככל הנראה, דרך ואדי פרעה, הוא נחל תרצה, המביאו לאזור שכם. מאזור שכם ממשיך אברהם דרומה על קו פרשת המים הארצי, בדרך במת ההר הקדומה, המחברת בין עמק יזרעאל בצפון לבקעת ערד ובאר שבע בדרום. דרך זו עוברת ביישובים ג'נין, יבלעם, שכם, שילה, בית אל, ירושלים, בית לחם וחברון – שם היא מתפצלת לענף מערבי, הפונה לכיוון דביר ובאר שבע (דרך בית חגי, עתניאל, מיתר ובאר שבע של היום), ולענף מזרחי, הממשיך לכיוון זיף, מעון, כרמל, יתיר ובקעת ערד.
לאורך תוואי גאוגרפי זה מציינת התורה ערים שונות ומאורעות המתרחשים בהן.
2. המסלול על תחנותיו
המקום הראשון שאברהם מגיע אליו הוא מקום שכם אלון מורה (י"ב, ו). משם הוא נוטה את אוהלו בין בית אל ובין העי (שם, ח), ומשם נוסע הוא הנגבה[1] (שם, ט). אחר כך אברהם יורד למצרים, והוא שב ממנה לארץ באותו מסלול בכיוון הפוך: הוא מגיע הנגבה, הולך למסעיו אל המקום שהיה בו בתחילה, בין בית אל ובין העי, ומסיים באלוני ממרא אשר בחברון (י"ג, א, ג-ד, יח).
משם יוצא אברהם למלחמת העולם הראשונה על מנת להציל את לוט, ובדרכו חזרה הוא מגיע לעמק שווה הוא עמק המלך (י"ד, יז), שם הוא פוגש את מלך סדום ואת מלך שלם.[2] אחר כך שב אברהם ויורד דרומה ועובר בתחנות שונות,[3] שמהאחרונה שבהן – ארץ פלשתים – הוא מצטווה להעלות את יצחק לעולה בארץ המוריה.



[1]   רש"י פירש, בעקבות דרשת חז"ל, כי אברהם הלך דרומה, לכיוון ירושלים. ואולם, על פי פשטי המקראות "הנגבה" משמעו כאן 'לאזור הנגב'.
[2]   נוכחותו של מלכיצדק מלך שלם – היא ירושלים – מלמדת כנראה כי עמק המלך מצוי בקרבת ירושלים. ראיות לקביעה זו נביא בע"ה בשיעורים הבאים.
[3]   לשם הקיצור נמנענו מלפרט כאן את כולן.



[1]   מסתבר כי מקום החצייה סמוך ביותר למקום עליו נאמר ביהושע (ג', טז): "ויעמדו המים היורדים מלמעלה קמו נד אחד הרחק מאד מאדם העיר אשר מצד צרתן". ואף בכך יש בחינה של "מעשי אבות סימן לבנים".
http://lib.cet.ac.il/storage/items/9600_9699/0000009665/9665_L.jpg

תגובות

רשומות פופולריות